Perinatale Begeleiding in een kinesisten Praktijk:
Perinatale begeleiding in onze praktijk bestaat meestal uit 4 medische consultaties van 60min prenataal en worden voorgeschreven door de gynaecoloog. Zowel papa als mama kunnen aan deze sessies deelnemen maar papa moet niet verplicht aanwezig zijn. Het is de bedoeling om de ouders maximaal voor te bereiden op een natuurlijke bevalling.
Tijdens het eerste intake gesprek (60 minuten) lichten we de werking van onze praktijk toe. We vullen het digitale patiëntendossier aan met de verplichte persoonlijke gegevens, voeren een grondige anamnese (vraaggesprek) uit en geven een reeks oefeningen mee naar huis met tips voor een goede houding en lichaamshygiene voor tijdens de zwangerschap die u ook zeker ten goede zal komen voor de postnatale consultaties. De eerste afspraak kan reeds vroeg in de zwangerschap gemaakt worden. De volgende 3 sessies kunnen starten vanaf 37 weken. Vervolgens worden de volgende onderwerpen aangehaald:
De arbeid: wat zijn weeën? Hoe kunnen we deze weeën opvangen en ermee omgaan? Kunnen we weeën nabootsen en hoe lang duurt de arbeid? Hoe kunnen we ontspannen tijdens de arbeid? Hoe kunnen we de arbeid zo goed mogelijk laten verlopen?
De ademhaling: Wat zijn de juiste ademhalingstechnieken en kan ik deze leren?
De Bevalling: Kan u kiezen in welke houding dat u bevalt? Waar moet je rekening mee houden tijdens de vaginale bevalling?
6 weken na de bevalling zien we je graag terug voor de postnatale kinesitherapie die zal bestaan uit 9 sessies die elkaar opvolgen.
Voor een medische consultatie bij een gespecialiseerde kinesitherapeut is er een tussenkomst van je ziekenfonds voorzien. Hier vindt u meer info over ons tarief. Jouw hospitalisatieverzekering voorziet ook een terugbetaling maar is afhankelijk van verzekering tot verzekering. Dit alles kan u terug vinden in uw hospitalisatie polis en mag u ons zeker mee delen.
Hieronder vindt u enkele video’s van collega’s en patiënten die vertellen hoe zij onze sessies hebben ervaren en waarom Prenatale kinesitherapie wel degelijk nut heeft. Nog veel te vaak zien wij mama’s die postnataal op controle komen met lichamelijke klachten die ze hadden kunnen vermijden indien ze prenatale kinesitherapie zouden gevolgd hebben. Denk maar aan de gekende urine incontinentie na de zwangerschap maar ook genitale prolaps, rectus-diastase, bekkeninstabiliteit, bekkenpijn en rugklachten zijn veel voorkomende pathologieën na de bevalling.
Genitale Prolaps: https://nl.wikipedia.org/wiki/Genitale_prolaps
Rectus – Diastase: https://nl.wikipedia.org/wiki/Rectus-diastase
Bekkeninstabiliteit: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bekkeninstabiliteit
